Környezettudatos pénzgazdálkodás

A takarékosság világnapján sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a takarékosság környezettudatos-e? A kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz… Ha az árammal vagy vízzel takarékoskodunk, az mindenképpen jó hatással van a környezetre. (Ld. Miért fontos az energiatakarékosság? ésVíztakarékosság)

600852_594924360567200_55940707_nA pénzzel való takarékoskodás azonban már nem feltétlenül környezettudatos is, ha nem párosul tudatos pénzhasználattal. Spórolni ugyanis úgy is lehet, ha olcsó termékeket veszünk, így kevesebb pénz elköltése mellett ugyanannyit fogyaszthatunk. De az olcsó termékek jellemzően hamarabb tönkremennek, így hamarabb kerülnek a szemétdombra, ugyanakkor előállításuk során sokszor még kevésbé figyelnek oda a környezeti és szociális szempontokra. (Természetesen drága termékek esetén is hallani horrorsztorikat környezeti károkról és gyerekmunkáról, de az olcsó termékeknél gyakorlatilag garantált a környezetszennyezés és a munkások – akár gyerekek – embertelen körülmények között történő dolgoztatása.)

A spórolásnál ezért sokkal fontosabb a tudatos pénzhasználat, amellyel úgy takaríthatunk meg, hogy közben a környezeti szempontokra is odafigyelhetünk. A tudatos pénzhasználat nem egyenlő a mindenáron való spórolással. Tudatos pénzhasználat során sokkal inkább arra kell figyelni, hogy mennyit vásárolunk, mire költünk és mit kezdünk a spórolt pénzünkkel.

A fő környezeti problémákat a Föld gazdag – ún. fejlett – országainak (igen, Magyarország is ezek közé tartozik!) pazarlása és túlzott fogyasztása okozza. Bármilyen meglepő ez igaz azokra a környezeti hatásokra is, amelyek látszólag a fejlődő országokban jelennek meg, hiszen a fejlődő országok – sokszor meglehetősen környezetszennyező – ipara a mi igényeink kielégítését szolgálja, mint ahogy az ott bányászott ásványkincsek javarészét is mi használjuk fel, és éppen az olcsó termékek iránti keresletünk – és persze a profit iránti igény – generálja az ottani környezetszennyezés nagy részét.

Minden egyes forint, amit az alapvető igényeink kielégítésén túl költünk el felesleges környezetterhelés, amely a szükségleteink átgondolásával egyszerűen és jelentős lemondások nélkül csökkenthető. Ha például a mobiltelefonunkat nem cseréljük le minden évben vagy nem veszünk egy újabb pár cipőt vagy nem végzi a szemétben a megvásárolt élelmiszer jelentős része, már tettünk a környezetért és a pénztárcánkért is.

Az átgondolt, tudatos pénzhasználat azonban nem csak a környezetnek tesz jót, saját életünket is jobbá tehetjük. Ha nem veszünk meg felesleges dolgokat, akár jobb minőségű, egészségesebb termékeket is megengedhetünk magunknak. Ha kevesebbet költünk, kevesebbet kell dolgoznunk, sőt tudatos vásárlással a vásárlással töltött idő is csökken, így több időnk marad a családunkra, barátainkra, sportolásra.

Hasznos tippek a tudatos(abb) pénzhasználathoz:

1. Mielőtt vásárolni indulsz, készíts bevásárlólistát! A nagybevásárlások során megvásárolt termékek kétharmada ún. impulzusvásárlás eredménye, azaz olyan termékeket veszünk meg, amit nem terveztünk, sőt sokszor nincs is rá szükségünk. Bevásárlólista készítésével – ha tartjuk is hozzá magunkat – jelentősen csökkenthető a feleslegesen megvásárolt – és sokszor a kukában landoló – termékek száma és aránya.

2. Készíts beszerzési tervet! Nagyobb értékű, ritkán beszerzésre kerülő termékek esetén készülj fel alaposan. Járj utána, hogy adott termék esetén melyek a legfontosabb szempontok, olvass vásárlói véleményeket, nézd meg a jótállási és garanciális feltételeket (minél hosszabb a garanciális idő, annál kisebb valószínűséggel romlik el adott áru idő előtt), valamint a javíthatóságot és keresd a legkedvezőbb ár-érték arányú beszerzési lehetőséget.

3. Amit lehet, javíttass meg! Már a beszerzésnél érdemes figyelned arra, hogy adott termék javítható-e, és ha később elromlik, új vásárlása helyett érdemes megjavíttatni.

4. Kövesd nyomon kiadásaidat! Minden hónapban jegyezd fel, hogy mire mennyit költöttél és hónap végén vonj mérleget. Azon felül, hogy így láthatod, mire megy el a pénzed, a kiadások nyomon követése lehetőséget ad arra is, hogy további spórolási lehetőségeket találj.

5. Tegyél félre! Minden hónap elején tegyél félre egy kisebb összeget (pl. a fizetésed 5%-át), és próbáld meg úgy túlélni a hónapot, mintha ez a pénz nem is lenne. Vagy szerezz be egy malacperselyt, és minden hét vagy hónap végén dobd bele a nálad lévő aprópénzt. Mindegy, hogy mennyit teszel félre havonta, lényeg, hogy takarékoskodj, hiszen a kis összeg is több, mint a semmi.

6. Csökkentsd a mennyiséget! Nagyon sok mindenből – pl. tisztítószerek, kozmetikumok – a kelleténél többet használunk. Minden alkalommal használj egy kicsit kevesebb mosóport, mint előtte (egészen addig, amíg még tisztára tudod mosni a ruhákat), kezdd el kétnaponta használni a testápolót (sőt, ha házi készítésű ápoló szappant használsz, egyáltalán nem is lesz szükséged testápolóra), tegyél kevesebb fogkrémet a fogkefére. Így ritkábban ürülnek ki a flakonok, kevesebbet kell belőlük megvenni.

7. Palackos víz helyett igyál csapvizet! Magyarország nagy részén a csapvíz megfelelő minőségű és ízvilágú, és sokkal olcsóbb (és jelentősen kisebb környezetterhelést jelent), mint a palackos víz. (Ld. Milyen vizet igyunk? Palackozott versus csapvíz…)

8. Legyen jól variálható ruhatárad! A legújabb divat követése helyett vásárolj praktikus és tartós, egymással jól variálható ruhákat, így kevesebbet kell öltözködésre költened és szekrényből is elegendő kisebbet venned. 🙂

9. Kérd kölcsönt! A ritkán használt eszközöket – pl. fúró, takarítógép – nem muszáj megvenned, kölcsön is kérheted vagy kikölcsönözheted. Barátaiddal alakíthattok tárgymegosztó közösséget, amelyben közösen használjátok a közösen megvásárolt eszközöket.

10. Intézd tudatosan pénzügyeid! Válassz olyan bankot és/vagy számlacsomagot, amely a Te számla- és bankkártyhasználati szokásaidnak leginkább megfelel, így több ezer forintot spórolhatsz évente. Lehetőség szerint ne vegyél fel hitelt, pláne magas kamatút, ha lehet, inkább halaszd el a vásárlást, így megspórolhatod a banki költségeket és kamatokat. Megspórolt pénzedet tartsd felelős bankban vagy befektetésben, amely nem finanszíroz környezetromboló és kizsákmányoló beruházásokat.