Nyári témánk a víz

Nyári témánk a víz. Vajon miért?
Ilyenkor, amikor locsolásra várnak a délutánra már kókadozó szobanövényeink vagy a kerti finomságok; amikor a forró utcákon sétálunk és legszívesebben a strand hideg vizébe ugranánk fejest; amikor sokkal többször vagyunk szomjasak a nap során, és amikor a vízparti nyaralást tervezgetjük… A válasz egyszerű: nyáron előtérbe kerül életünkben a víz!

vizA nyári melegben a szokásos átlagos napi 1,5-2 liter folyadék helyett kétszer annyit is igényel a szervezetünk, többször szomjasak leszünk. Az izzadáshoz, azaz testünk hőmérsékletének normális szinten tartásához, erre szükségünk is van. Márpedig a legjobb szomjoltó – és talán a legegészségesebb is – a tiszta víz, valamint a híg gyógy- és gyümölcstea. De megfelel ilyenkor kiegészítésként a magas víztartalmú gyümölcs és zöldség – mint például az eper, a dinnye vagy az őszibarack, továbbá a paradicsom, az uborka – fogyasztása is.

Ne várjuk meg, míg igazán szomjasak leszünk, folyamatosan pótoljuk a folyadékot; a legjobb, ha mindig magunknál tartunk egy kis innivalót!

Testünk sokszor nem csak belsőleg, hanem külsőleg is szomjazik a lehűlésre, a vízre. A legtöbbünknek egyet jelent a nyaralás a vízparti pihenéssel. Meglátogathatjuk a strandokat – mind a mesterségeseket, mind a természeteseket –, többen a szökőkutak nyújtotta élményfürdőzést sem hagyják ki.
Fontos, hogy a fürdőzések során mindig figyeljünk a sokat hangoztatott szabályra, miszerint felhevült testtel ne mártózzunk meg hirtelen. Igyekezzünk csak az arra kijelölt helyen fürödni, valamint ne ugorjunk fejest ott, ahol nem ismerjük a medert. A vízbe csak a megfelelő napfény elleni védelemmel felszerelkezve – pontosabban naptejjel bekenve – induljunk, lehetőleg ne a déli órákban.
Otthonunkban sokat segíthet a meleg ellen a vizes törülközővel való borogatás, valamint a gyermekek naponta többszöri pancsoltatása.

Többen űznek vízi sportokat is nyáron. Úszni bármikor lehet, viszont a kajak/kenu, vízisí, vitorlázás, wakeboardozás a nyári időszakban a legnépszerűbb. Ha módunkban áll, próbáljuk ki a vízi sportokat!
Szórakozás közben gondoljunk azonban a természetre és a többiek nyugalmára, biztonságára is, azaz inkább az izomerőre épülő, és ne a motoros sportokat válasszuk. Mind az egészség, mind a környezet szempontjából jobban járunk.
Vagy menjünk tavi csónakázós randevúra egy szép nyári estén…

Nyáron sokkal több vizet használunk háztartási és országos viszonylatban is környezetünk ápolása és hűtése céljából.
Locsoljuk a kertet, hogy a termés beérjen, vagy a fű a kertben valamelyest zöld maradjon.
Egyre többen használunk párologtató klímaberendezést, melynek szintén van vízigénye. Az utakat hivatalból locsolják, a gyermekek nagy örömére. Sokan hűtik saját teraszukat, előkertjüket egy kis locsolással.
Ne felejtsük, locsolás esetében is lehetünk környezettudatosak, amennyiben például kútvizet, esővizet vagy a háztartásban keletkezett „maradék” (pl. zöldség-, gyümölcsmosásból, zuhanyozásból megmaradt) vizet használunk!

Mindezek miatt éreztük úgy, hogy a nyári hónapokban – amikor leginkább érezzük, hogy a víz mennyire értékes, életfontosságú – érdemes részletesebben is foglalkoznunk a víz egészségi és környezeti kérdéseivel.
Kezeljük a vizet kincsként, amely bár életünk nélkülözhetetlen része, nem mindenki számára áll bőségesen rendelkezésre!