Télen hajlamosak vagyunk több és kalóriadúsabb ételt fogyasztani. Ez önmagában helyén is van, hiszen az ember szervezete ilyenkor felkészül a hideg elleni védelemre, a verőfényes napok számának csökkenésére. Fontos azonban, hogy a hideg hónapokban is kiegyensúlyozottan táplálkozzunk és eleget mozogjunk!
Karácsonykor mindez fokozottan igaz. Az ünnepek alatt ugyanis a szokásosnál is többet eszünk, hiszen ünnepi asztal mellé ülünk, vendégségbe várnak minket, mindenhol finom falatok ejtenek kísértésbe.
A karácsonyi csemegézés azonban – nagyobb erőfeszítések nélkül is – lehet kiegyensúlyozott és egészséges. A hazai karácsonyi menüben jellemzően szereplő ételek – hal, káposzta, lencse, bab, pulyka, mák, dió – hasznos alapanyagokat tartalmaznak. Azt azonban érdemes átgondolni, hogy mit hogyan és miből készítsünk el.
Káposzta – az immunerősítésért
A káposzta A-, a C, a B1-, valamint E-vitamint tartalmaz, jó magnézium-, kálium-, foszfor és Omega-3 zsírsav-forrás. A zöld káposztafélékben emellett kalcium, K-vitamin, klorofil, folsav és béta-karotin is található. A káposzta fogyasztása erősíti az immunrendszert, kiváló rákmegelőző zöldség. Különösen a légúti-, a gyomor- és a bélrendszer daganatos betegségeinek megelőzésére jó, mi több, kiváló méregtelenítő.
Mindezek miatt a téli időszakban, így az ünnepek alatt is, érdemes minél több (savanyú) kápsoztát fogyasztani. A (nyers) savanyú káposztát tehetjük rozskenyérből készült szendvicsre, de a töltött káposzta is elkészíthető egészségesen, például kevesebb zsiradékkal, esetleg pulykahúsból.
Hüvelyesek – fehérje forrás és energiatartalék
A bab- és lencsefélék tele vannak fehérjével, B-vitaminnal, kalciummal, és mivel melegítenek, energiát is adnak. Ha a szilveszteri lencsefőzelék teljes kiőrlésű liszttel vagy rizsliszttel készül még egészségesebb.
Hal – tele hasznos omega-3 zsírsavakkal
A húsok közül a hal az egyik leghasznosabb – a benne lévő többszörösen telítetlen, úgynevezett omega-3 zsírsavak miatt, amelyek az ember számára élettani szempontból igen fontosak. Többek között csökkentik a vérzsír-szintet, gátolják a vérrögképződést, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal csökkentik a koszorúér megbetegedések veszélyét is. A halban jelentős mennyiségű A- és D-vitamin van, de sok található benne B1- és B2-vitaminból is. Ásványi anyagokban – szelén, cink, vas és jód – szintén igen gazdag.
Húsok közül a pulyka is jó választás, hiszen kiváló fehérje- és vas-forrás, alacsony a zsírtartalma.
A hal és a pulyka húsának elkészítésére vonatkozóan számos receptet is találhatunk, főzve vagy sütve is kiváló mindegyik.
Mindezek mellett lehetőségünkhöz mérten fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt nyersen vagy elkészítve, köretként vagy desszertként.
Szerencsére a süteményekről sem kell lemondanunk
… ha azok megfelelő recept szerint készülnek. Fontos, hogy milyen alapanyagokat választunk.
A hagyományos karácsonyi sütemények helyett készíthetünk egészségesebbeket. Olyanokat, melyekben nincs cukor, vaj és fehér liszt. Ilyen lehet, például a kókuszos, diós golyó, a (mákos) muffin, a zabpehellyel készült édesség.
Egyszerűen lehet változtatni ugyanakkor a hagyományos sütemény receptek többségén is! Cukor helyett használhatunk fruktózt – abból is fél adagot -, mézet, juharszirupot. Hidegen sajtolt növényi olajjal helyettesíthetjük például a vajat, a fehér lisztet pedig teljes kiőrlésű liszttel vagy más növényi lisztek keverékével.
Az ünnepek alatt is fontos azonban a megfelelő folyadékbevitel is.
A víz mellett fogyaszthatunk gyümölcs- és gyógyteákat, frissen préselt gyümölcslevekből készült édesítetlen koktélokat, fűszerezett forró italokat.
Karácsonyi receptjeinkért kattints ide.
Az egészséges karácsony azonban nem csak a jól megválasztott és egészséges ételekről szól, hanem a mozgásról is…